فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید پژمان حسینی شکرابی، سید ابراهیم حسینی*، مهدی سلطانی، ابولقاسم کمالی، تورج ولی نسب صفحات 1-12

    ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) به عنوان یک ذخیره جدید و ارزشمند در آب های عمیق دریای عمان تلقی می گردد. در این مطالعه از اندازه های غیربازاری این ماهی به صورت دستی سوریمی و ژل کامابوکو تهیه گردید و تغییرات خصوصیات فیزیکی و ریز ساختاری آنها در شرایط انجماد به مدت 6 ماه نگهداری در سردخانه بررسی شد. با افزایش مدت زمان نگهداری شاخص سفیدی از 20/0±24/66 درصد به 23/0±11/60 درصد و قدرت تشکیل ژل از 583/56±53/583 به 518/31±60/303 سانتی متر×گرم در ماه ششم نگهداری افت نمود. بیشترین محتویات تحت فشار نمونه ژل کامابوکو (268/0±42/7 درصد) در ماه ششم نگهداری حاصل شد (p<0.05). امتیاز کیفی قابلیت تاشدن ژل سوریمی با افزایش زمان نگهداری به 500/0±75/3 کاهش یافت. افزایش زمان نگهداری سبب پدیدار شدن ساختارهای پروتیینی درشت و نامنظم در شبکه پروتیینی سوریمی شد. به طور معنی داری میانگین تعداد پلی گونال های سوریمی با افزایش زمان نگهداری از 280±15038 به 564±10399 عدد در میلی مترمربع کاهش یافته و مساحت آنها از 9/0±27 به 5/4±84 میکرومترمربع افزایش یافت (p<0.05). نتایج نشان داد به رغم افت نسبی خواص عملکردی پروتیین های سوریمی در اثر دناتوره شدن طی زمان نگهداری در سردخانه، سوریمی تولیدی هنوز قابل پذیرش و استفاده خواهد بود.

    کلیدواژگان: ریزساختار، سوریمی، شوریده دهان سیاه، ژل کامابوکو، انجماد
  • سید مهدی حسینی‎فرد، شایان قبادی، محدثه گرایلی* صفحات 13-22

    اثر پروبیوتیک باکتوسل شامل باکتری اسید لاکتیکی به نام Pediococcus acidilactici MA 18/5M بر رشد، تغذیه و بازماندگی ماهی آمور پرورشی در تحقیق حاضر مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 300 عدد بچه ماهی آمور با استفاده از جیره دستی تغذیه شدند. 4 تیمار مختلف مورد بررسی در این تحقیق شامل تیمار شاهد (غذای دستی بدون افزودن باکتوسل) و نیز سه تیمار حاوی 1/0، 2/0 و 3/0 گرم پروبیوتیک باکتوسل در هر کیلوگرم غذای پایه بودند. با توجه به نتایج، استفاده از پروبیوتیک باکتوسل سبب تغییر معنی‏دار فاکتورهای رشد (به جز طول چنگالی)، تغذیه و بقاء نگردید اما مقادیر 1/0 و 2/0 گرم در هر کیلوگرم غذا از بین تیمارهای آزمایشی عملکرد بهتری را نشان دادند. از این رو موثرترین دوز پیشنهادی برابر 1/0 گرم بر کیلوگرم (تیمار 1) است زیرا هر چند در بسیاری از فاکتورها تفاوت معنی‏داری با تیمار 2 (2/0 گرم بر کیلوگرم) و شاهد نداشت اما میزان بسیاری از فاکتورهای مطلوب همچون افزایش وزن بدن، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، ضریب کارایی پروتیین در تیمار 1 بیشتر از سایر تیمارها بود.

    کلیدواژگان: باکتوسل، پروبیوتیک، رشد، بازماندگی، ماهی آمور
  • میثم مهدی‏ نیا*، محمد لایقی، علی اکبر عنایتی صفحات 23-35

    هدف این تحقیق بررسی قابلیت استفاده از ذرات ساقه سویا در تولید چندسازه الیاف طبیعی-پلاستیک بود. بدین منظور چندسازه ‏های چوب‎پلاستیک با پلی‎اتیلن و آرد ساقه سویا در 3 سطح 40، 50 و 60 درصد و مصرف ماده سازگارکننده در 3 سطح 2، 3 و 4 درصد وزنی اقدام به روش قالب گیری تزریقی آماده شدند. اندازه ‏گیری خواص مکانیکی و فیزیکی با استفاده از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که خواص مکانیکی چندسازه ‏های دارای سازگارکننده در سطح معنی داری بالاتر بود (p<0.05). همچنین این ویژگی‏ها روند صعودی را با افزایش مقدار آرد ساقه سویا نشان دادند. اثر متقابل مقدار آرد ساقه سویا و سازگارکننده بر خواص مکانیکی معنی‎دار بوده و چندسازه‏ های ساخته شده از 60 درصد آرد چوب و 4 درصد مالییک انیدرید پلی‏اتیلن دارای بالاترین مقاومت بودند. نتایج نشان داد که جذب آب بعد از 1344 ساعت غوطه‎وری در آب چندسازه با مصرف سازگارکننده و کاهش مصرف آرد ساقه سویا کاهش یافت.

    کلیدواژگان: چندسازه الیاف طبیعی-پلاستیک، ساقه سویا، ماده جفت کننده، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی
  • احمد سیبی* صفحات 37-51

    تحقیقی جهت تعیین مناسب ترین شبکه جاده های جنگلی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در سال 1392 در سری 7 حوزه ی 38 سردآبرود چالوس به اجرا درآمد. ابتدا مدل رقومی زمین برای بررسی و طراحی مسیر جاده های جنگلی در فرمت TIN و با استفاده از نقشه سه بعدی سازمان جنگل‎ها با مقیاس 25000:1 تهیه گردید. سپس به کمک این مدل نسبت به تهیه نقشه های پایه شامل نقشه شیب، جهت و نقشه فاصله خطوط میزان 10 متری اقدام شد. در مرحله بعد اقدام به رقومی سازی نقشه های زمین‎شناسی، خاک‎شناسی، تیپ‎بندی، طراحی مسیرهای پیشنهادی و پارسل‎بندی از کتابچه طرح جنگلداری گردید. هشت عامل موثر در طراحی مسیر جاده های جنگلی در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت که عبارتند از تیپ جنگل، زمین شناسی، خاکشناسی، فاصله از جاده موجود، شبکه هیدروگرافی منطقه، شیب منطقه، جهت های جغرافیایی منطقه و نقاط چشم‎انداز که میزان تاثیر هر کدام با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی، وزن‏دهی شدند. نقشه قابلیت عبور مسیر منطقه با در نظر گرفتن وزن آنها با روی‏هم‏گذاری این هشت در محیط GIS عامل تولید گردید. سپس با وارد کردن شیب طولی مناسب (با توجه به نوع جاده) در برنامه PEGGER اقدام به پیش‎بینی و ارزیابی سریع سه واریانت از مسیرهای مختلف جاده شد. ارزیابی مسیر پیشنهادی سازمان و مسیرهای طراحی شده با استفاده از روش Backmond  و نقشه قابلیت عبور مسیر بود. نتایج ارزیابی نشان داد که مسیر پیشنهادی با تراکم 39/9 متر در هکتار و پوشش 33/85 درصد بهترین حالت را از نظر شبکه جاده های جنگلی دارا می‎باشد.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، طراحی شبکه جاده جنگلی، GIS، PEGGER
  • ولی‎الله رئوفی راد*، قدرت الله حیدری، غلامرضا شجاعی صفحات 53-64

    مطالعه حاضر با هدف بررسی علل اجرا یا عدم اجرای پروژه‎های پیش بینی شده در طرح‎های مرتع‎داری استان اصفهان انجام شد. بدین منظور لیست کلیه طرح‏های مرتع‎داری تهیه شده و واگذار شده به بهره برداران (365 فقره) با مراجعه به اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان تهیه گردید. پروژه های پیش بینی شده مربوط به هر طرح در مرحله بعد با مطالعه طرح‏های مرتع‎داری استخراج گردید. سپس اطلاعات مربوط به کمیت و کیفیت اجرای پروژه ها و موانع موجود برای اجرای پروژه ها با بازدیدهای صحرایی از مراتع مورد نظر، مصاحبه با کارشناسان مرتع شهرستان‏‏های مختلف و بهره برداران مراتع تعیین و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها حاکی از عدم اجرای پروژه های پیش بینی شده در طرح‏ها به میزان متوسط 37/58 درصد بودند که پروژه های نصب آبشخوار، حفر چاه مالداری، قنات و چشمه و کپه کاری در این بین دارای بهترین وضعیت اجرایی و علوفه کاری دیم، تبدیل دیمزارهای کم بازده و کشت مستقیم علوفه یا علوفه‎کاری آبی دارای بدترین وضعیت اجرایی بودند. همچنین تجدیدنظر طرح‏های مرتع‎داری، عدم ارایه تسهیلات بانکی جهت اجرای پروژه ها، ضعف نظارت جهت اجرای پروژه ها، مشکلات با همجواران از نظر سامان عرفی، عدم خروج دام مازاد، سرمایه گذاری جهت اجرای طرح، مشکلات در تنسیق مرتع و عدم توافق مجریان طرح‏ها از مهمترین موانع فنی، اجتماعی و اقتصادی جهت اجرای طرح‏های مرتع‎داری می باشند. بنابراین به نظر می‏رسد که طرح‏های موجود به دلیل مشکلات فنی، اجتماعی و اقتصادی کارایی لازم را نداشته و باید از این لحاظ تجدیدنظر گردند. همچنین در تهیه طرح‏های جدید باید به مسایل فنی، اجتماعی و اقتصادی جدی تر نگاه شود و مسایلی همچون استفاده چندمنظوره از مراتع نیز لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: طرح های مرتعداری، مشکلات فنی، مشکلات اقتصادی، بهره برداران، اصفهان
  • کامیار بصیری ‎مقدم، اصغر تابعی*، مصطفی معدنی‎ پور صفحات 65-76

    این پژوهش با هدف بررسی اثر پالایش بر ویژگی‎های نوری و مکانیکی کاغذهای حاصل از بازیافت کاغذ اسکناس باطله انجام شد. بدین ترتیب، کاغذهای اسکناس باطله 500 ریالی به نوارهای با عرض 15 میلی متر تبدیل شد. سپس خرده اسکناس‎ها در محیطی با اسیدیته 3 به مدت 4 ساعت در دمای محیط، پیش‏تیماراسیدی شده و پس از آن تیمار اسیدی در محیطی با pH برابر 3 در دمای 95 درجه سانتی‎گراد به مدت 5/1 تا 2 ساعت و در 3/0 درصد وزن خرده اسکناس‎ها صورت گرفت. یک مرحله تیمار قلیایی برای جدا کردن ذرات جوهر از سطح الیاف بعد از تیمار اسیدی انجام شد که این تیمار قلیایی در 3 درصد وزن الیاف به مدت 2 ساعت در 95 درجه سانتی گراد صورت گرفت. خمیرحاصله پس از تیمار وارد مخلوط کن آزمایشگاهی شده و 2 دقیقه با دور پایین هم زده شد تا الیاف از یکدیگر باز شوند (نمونه شاهد) و درجه روانی آن اندازه‎گیری شد. خمیر کاغذ حاصله توسط پالایش‏گر PFI در دورهای 50، 100 و 150 پالایش شد و بعد از اندازه‏گیری درجه روانی هر کدام از خمیرها، از آنها به صورت جداگانه کاغذهای دست‎ساز تهیه و ویژگی‏های آنها تعیین گردید. نتایج این بررسی نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد بین ویژگی‎های کاغذهای حاصله با دورهای مختلف پالایش‏گر وجود دارد. مقاومت به ترکیدگی، مقاومت به کشش، مقاومت به تا شدن و درجه روشنی کاغذهای حاصله با افزایش میزان پالایش افزایش ولی مقاومت به پارگی و درجه روانی آنها کاهش پیدا کرد.

    کلیدواژگان: کاغذ بازیافتی، پالایش، کاغذ دست ساز، ویژگی های مکانیکی، ویژگی های نوری
  • فرهاد زینلی*، علی کاظمی تبریزی صفحات 77-91

    در این پژوهش اثر استفاده از خمیرکاغذ سودا و کرافت پوست و ساقه کنف (رقم کوبا از گونه Hibiscus cannabinus) در امکان بهبود خواص کاغذ بسته‎بندی بازیافتی مورد بررسی قرار گرفت. خمیرکاغذسازی از پوست و کل ساقه کنف به دو روش کرافت و سودا آماده گردید. شرایط خمیرکاغذسازی شامل نسبت مایع پخت به وزن خشک کنف 8 به 1، دمای پخت 165 درجه سانتی‏گراد، قلیاییت فعال 28 درصد، سولفیدیته 25 درصد و زمان پخت برای رسیدن به عدد کاپای حدود 25 متفاوت بود. نتایج نشان داد که زمان پخت برای خمیرکاغذسازی از پوست کنف به مراتب کمتر از کل ساقه بوده و برای خمیرکاغذسازی به روش کرافت و سودا به ترتیب 25 و 35 دقیقه بود. این در حالی است که زمان خمیرکاغذسازی ساقه کنف تا رسیدن به عدد کاپای مشخص 25، به ترتیب برای پخت های کرافت و سودا 120 و 180 دقیقه بود. با توجه به اینکه نسبت پوست به مغز در ساقه کنف 40 به 60 بود، اختلاط خمیرکاغذهای تهیه شده از کنف طوری صورت گرفت که تمامی اختلاط‏ها دارای حدود 20 درصد الیاف پوست کنف باشند. نتایج نشان داد که خمیرکاغذ پوست کنف در هر دو فرآیند سودا و کرافت دارای بیشترین مقاومت‏ها بود، اما خمیرکاغذ سودای کل ساقه مقاومت کمتری نسبت به خمیرکاغذ کرافت کل ساقه داشت. همچنین در بین اختلاط‏ها، بیشترین مقاومت‏ها مربوط به اختلاط خمیرکاغذ کرافت کل ساقه با الیاف بازیافتی بود.

    کلیدواژگان: پوست کنف، ساقه کنف، خمیر کاغذی بازیافتی، بازده، عدد کاپا
|
  • seyed Pejman Hosseini-Shekarabi, Seyed Ebrahim Hosseini *, Mehdi Soltani, Abolghasem Kamali, Toraj Valinassab Pages 1-12

    Black mouth croaker (Atrobucca nibe) is considered as a new and valuable fish stock in the deep water of the Oman Sea. In this study, nonmarket sized of the fish was subjected to produce surimi and kamabako gel manually and changes in the physical and microstructure properties of them during 6 months at freezing conditions were investigated. With increasing storage time, whiteness index from 66.24±0.20% to 60.11±0.23% and gel strength from 583.53±56.583 to 303.60±31.518 cm g-1 reduced after six months at frozen storage. The maximum expressible moisture content of kamabako gel sample (7.42±0.26%) was obtained in six months storage (p<0.05). With increasing storage time, quality score of surimi gel decreased to 3.75±0.500 grade. Due to increase the shelf life, rough and irregular of protein structures were appeared in the protein network of the surimi. The average number of surimi polygonals were significantly decreased from 15038±280 to 10399±564 number per mm2 and their area were significantly increased from 27±0.9 to 84±4.5 μm2, with increasing storage time (p<0.05). The results indicated that in spite of relative decreasing in the functional properties of surimi proteins due to denaturation, produced surimi acceptable after six months at frozen storage.

    Keywords: microstructure, surimi, black mouth croaker, kamaboko gel, frozen storage
  • Seyed Mehdi Hosseini fard, Shayan Ghobadi, Mohadeseh Graili Pages 13-22

    In this survey, effect of Probiotic Bactocell (Consist of Pediococcus acidilactici MA 18/5M) was examined on feeding, growth performance and survival rate of grass carp (Ctenopharyngodon idella) fry. 300 fish were prepared and fed by special diet made according to American Soybean Association International Marketing (ASA-IM) principle. Four different treatments (control group with no probiotic, treatments 1, 2 and 3 each containing 0.1, 0.2 and 0.3 g probiotic Kg-1 of basal diet, respectively) were designed in triplicates. Results showed that Bactocell has no significant effect on feeding and growth parameters, but treatments 1 and 3 had the best performance. Although there weren’t any significant differences between fishes treated by 0.1 and 0.2 g Kg-1 Bactocell, most of the growth factors including body weight increase, percentage of body weight increase, specific growth rate and protein efficiency rate were better in fishes fed by the diet supplemented with 0.1g Kg-1 Bactocell.

    Keywords: Bactocell, probiotic, Growth, Survival, Grass carp
  • Meysam Mehdinia, AliAkbar Enayati, Mohammad Layeghi Pages 23-35

    In this study, possibility use of soya stalk flour in natural fibers/plastic composite manufacturing has been investigated. Polyethylene and soya stalk flour in three levels (40, 50 and 60% w/w) and compatiblizer agent in three levels (2, 3 and 4% w/w) were mixed and injection molded. Mechanical and physical properties evaluated using of Factorial Experiment in Completely Randomized Design. Results revealed that mechanical properties in composites with higher content of compatiblizer were greater than others. Also, these properties with increment in soya stalk flour show an increasing trend. Interaction effect of mixture ratio and compatiblizer content on the mechanical properties was statistically significant. The produced composites with 60% soya stalk flour and 4% MAPE had greatest strength. The results show that composite water absorbance after 1344 hours water soaking, with compatiblizer agent increasing and soya stalk flour decreasing has been decreased.

    Keywords: natural fibers, plastic composite, soya stalk, compatiblizer agent, physical properties, mechanical properties
  • Ahmad Sibi Pages 37-51

    A study was conducted to determine the most appropriate forest road network using GIS software at series7, district 38 of Sardabrood and Chalus in 2013. To investigate and design forest roads, a land digitalized model in TIN format was prepared by 3D map of forest organization in a scale of 1:25000. Then, basic maps such as maps of slope, aspect and contour line distance of 10-m were prepared using this model. In the next step, the map of geology, penology, typology, proposed paths and parcel borders were digitalized based on the booklet of forest management plan. Eight effective factors in designing of forest road networks were investigated such as forest type, geology, pedology, distance from road, hydrography network, geographical aspects of the area, slope, and landscapes. The effect of each factor was weighed using hierarchical analysis. Then in the GIS environment considering the overlapping of aforementioned eight factors, capability road pass map of the area was created. Three variants of various paths in the road quickly predicted and evaluated by inserting the desired longitudinal slope (regarding to the kind of roads) into PEGGER program. The evaluation of the path proposed by the organization and the designed paths was done using Backmond regulations and capability road pass maps. The results showed that the proposed path with the density of 9.39 m per ha and coverage of 85.33% had the most suitable forest road network.

    Keywords: hierarchical analysis, forest road network planning, GIS, PEGGER
  • Valiollah Raufirad*, Qodratollah Heidari, Gholamreza Shojaei Pages 53-64

    This study evaluated the implementation or non-implementation of predicted project of range plan in Isfahan province. Accordingly, first, the list of range management plans was prepared. Next, the list of predicted projects for each plan was extracted. Afterwards, quantity and quality of information and barriers to project implementation were determined by using the field visits of rangelands, interviews with experts and exploiters of rangelands. The results showed that the predicted projects of Range plans have not completely implemented (average 37/58%). In the meantime, the projects of water container, livestock wells, aqueducts and fountains and pile had the best condition and dry farming, direct seeding had the worst condition. Also The revise of the Range Management Plan, failure to provide banking facilities for projects, weakness monitoring projects, problems with the proximity of range allotments, no exit surplus livestock, venture capital for projects, formulates problems in range, and the lack of consent of plan executors were the most important technical, social and economic barriers. It seems that range plans do not have enough efficiency due to technical, social and economic problems. Therefore, they should be revised in this regard regarding multiuse of rangelands.

    Keywords: range plans, technical problems, economic problems, exploiters, Isfahan
  • Kamyar Basiri Moghaddam, Asghar Tabei, Mostafa Madanipour Pages 65-76

    in this study, the effect of refining on the optical and mechanical properties of pulp and paper made from recycled banknote paper was investigated. For this purpose, fifty Rials waste banknote papers were cut into strips with a width of 15 mm. First, retail banknote papers were pretreated with acid under conditions pH=3 and 4 hours treatment time in ambient conditions. After acidic pretreatment, a acidic treatment was done under conditions pH=3 and 1.5 to 2 hours treatment time in 95° C, and the amount of consumed acid was 0.3% for banknote papers weight. To separate ink particles from fiber surfaces, a alkaline treatment was performed after acidic treatment under conditions 2 hours treatment time in 95° C, and 3% NaOH for dry pulp weight. After alkaline treatment, obtained pulp was poured into a laboratory mixer and by mixer was stirred in 2 minutes until the fibers are so far apart. Then, the freeness of pulp was measured. Obtained pulp was refined by PFI refiner in refining intensities of 50, 100 and 150 and then, the freeness of obtained pulps were measured. After refining, for each of the pulps, hand sheet papers were made and the properties of them were determined. The results indicated significant differences between pulp and paper properties made of waste currency papers with 4 different refining intensities in 1% confident level. As increasing of refining intensity and refining revolutions, burst strength, tensile strength, folding strength and brightness of papers increased but tear strength of papers and freeness of pulps decreased.

    Keywords: recycled paper, refining, Hand sheet paper, mechanical properties, optical properties
  • Farhad Zeinaly, Ali Kazemi Tabrizi Pages 77-91

    In this study, the effect of soda and kraft pulp of kenaf bast and whole stalk (Cubana cultivar from Hibiscus cannabinus) application on the possibility of improving in recycled packaging paper was investigated. Kenaf bast and whole stalk pulping was conducted by both soda and kraft processes. Pulping conditions included of liquor to kenaf chips ratio of 8:1, cooking temperature of 165 °C, active alkali of 28%, sulfidity of 25% and different cooking time to achieve the target kappa number of 25. Results showed that cooking time in the bast pulping was much lower than that in the whole stalk (25 and 35 in kraft and soda processes, respectively). However, the cooking times in the whole stalk pulping, to achieve the kappa number of 25, were 120 and 180 in kraft and soda processes, respectively. Because the bast to core ratio was 40-60, the combination of kenaf Pulps was conducted about 20% with the constant content of kenaf bast fiber. The findings indicated that kenaf bast pulps had the most strength properties in both of soda and kraft processes, but strength properties of soda whole stalk pulp were lower than kraft whole stalk pulp. In these pulp mixtures, the mixture of kraft pulp of kenaf whole stalk with recycled pulp had the most strength properties.

    Keywords: kenaf bast, kenaf stalk, recycled pulp, yield, kappa number